Barbera - Alba Classico -Bricco San Biagio Cru - Ciabot Berton 2016

Vorige Artikel 109 van 317 Volgende
€ 13,60 € 11,50 (inclusief 21% btw)
Aantal

 

Voor de liefhebbers van de Barbera druif! Een schitterende, in Frans eiken vatgerijpte, Barbera d'Alba Classico van Ciabot Berton.

In het glas donker robijnrood met aroma's van donkerrood fruit en wat tonen van een periode vatrijping in Frans eiken.
De smaak is mooi complex met veel donker fruit, zachte tannines, iets zoethout, licht kruidig en verfijnd cederhout.

De wijn past uitstekend bij Mediterrane gerechten, stevige pasta's, stoofpotten, rundvlees, gerechten met wild en bij
gerijpte Italiaanse kazen.

  • Druivenras: Barbera
  • Oogstjaar: 2016
  • Wijnhuis: Ciabot Berton - La Morra - Piemonte
  • Wijnregio:Barbera d'Alba DOC
  • Inhoud: 0,75L
  • Alcohol: 14%
  • Bewaren: 6-8 jaar
  • Productiewijze: Conventioneel
  • Schenktemperatuur: 7-9 graden

Uit eigen import, aanbevolen door Paola en de enige wijn van het huis die volledig rijpt in Franse vaten. Speciaal omdat haar vader dat ook deed. Alle andere wijnen rijpen in Slavonisch eiken. O.k. Barolo Roggeri deels in Slavonisch en deels Frans.

De wijnmaker noteert:
Vineyards: located in La Morra, in the Bricco San Biagio cru’ 
Exposure: hilly, with solar exposures to the south, at 250 m above sea level 
Terrain: clayey-calcareous 
Yield per hectar: 40 hectoliters (hl)
Average age of vineyards: 60 years
Density/hectar: 7000 vines
Annual production: 2500 bottles of 0,75 liters 

Tasting notes: Intense ruby red color with purple reflexions. On the nose it shows a rich aroma of ripe fruit with hints of jam, balanced by a pleasant acidity. Clean, juicy, flavorful, with sweetish and spicy oak on the palate. Very persistent finish.

CIABOT BERTON

De familie Oberto kan beweren dat ze al in de vroege jaren 12 Op een kadaster voor La Morra staan ​​verwijzingen naar de Germaanse achternaam van Obertus. In meer recente tijden benadrukken andere getuigenissen de nauwe band met het grondgebied van La Morra, met specifieke verwijzingen zelfs naar de teelt van wijnstokken vanaf 1800. Tegen het einde van de jaren vijftig verbouwde Luigi Oberto, samen met zijn vader Giovenale, de 2 hectare Nebbiolo op de heuvel van Bricco San Biagio en verkocht de druiven op de Alba-markt.

In deze jaren besloot Luigi om zijn eigen wijnmakerij te creëren en de wijn zelf te produceren om de waarde van zijn eigen werk te optimaliseren, om te voorkomen dat hij onderworpen zou worden aan de beslissingen van handelaars en handelaren en hun het opleggen van ongerechtige prijzen. De eerste jaren productie van Barolo werd gebotteld vanaf 1961. De beperkte opbrengst bedroeg enkele duizenden flessen: een deel van de wijn uit het beste vat werd een reserve, terwijl een deel van de productie niet verkocht werd aan de belangrijkste producenten van het gebied. Naarmate de jaren vorderden, werd meer land overgegeven aan de teelt van wijnstokken, totdat de huidige 12 hectare werd bereikt. Dit land omvat niet alleen de waardevolle wijngaarden groeiende hellingen gekocht door de jaren heen, maar ook de wijngaarden geërfd door zijn vrouw Maria Beatrice in de historische Roggeri cru.

De wijnmakerij die nu in gebruik is, werd gebouwd in de jaren 80 op de site die altijd bekend was als Ciabot Berton. Het kleine gebouw (ciabot, in het Piedmont-dialect) dat hier staat, behoorde ooit toe aan een zekere Berton, die hier had geprobeerd productie-vuurwerk te maken en het gebouw had uitgebrand en het dak had verwoest. Deze oude ruïne, die zijn naam gaf aan het bedrijf, is nog steeds te zien vanaf het wijngoed en wordt omringd door de wijngaard Nebbiolo. De nieuwe wijnmakerij bevindt zich dan ook op een dominante positie, met uitzicht op het prachtige landschap dat uitkomt boven de heuvels van Barolo. Op heldere dagen staren naar het noorden, de toppen van Cervino en de massa van Monte Rosa vallen op, terwijl in de tegenovergestelde richting de dorpen van de Alta Langa een scharnier vormen tussen Piemonte en Ligurië.

Vanaf de jaren negentig begonnen Luigi's kinderen Marco, een oenoloog en Paola, een landbouwingenieur, met hem samen te werken. Steeds bewuster van de kwaliteit en het volledige potentieel van de wijngaarden en hun Nebbiolo-druiven, besloten ze om de druiven van de verschillende wijngaarden afzonderlijk te vinificeren en de beste partijen Barolo voor botteling te selecteren. Op deze manier zijn de wijnen van Ciabot Berton steeds breder bekend en gewaardeerd, door een paar belangrijke aanpassingen in de productie aan te brengen om toe te voegen aan de geweldige ervaring van Luigi.

© 2015 - 2020 MijnWijn.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel