Chardonnay - Toques et Clochers - Oceanique Limoux

Vorige Artikel 157 van 226 Volgende
€ 14,85 (inclusief 21% btw)
Aantal

Mooi rijk, iets minerale en houtgerijpte Chardonnay's van de wijnmakers uit Limoux 

De Toques et Clochers "Oceanique" kent levendige aroma's van rijp geel fruit, amandel, toast en milde eikenhoutnuances, de smaak is krachtig met veel fruit, met  verfijnde minerale indrukken, is mondvullend en zuiver en met een mooie lange afdronk. Oceanique heeft 11 maanden rijping gehad op Frans eiken.
Océanique is afkomstig van de meest koel gelegen wijngaarden waardoor de druiven bijna twee weken later rijpen dan elders. Het gevolg hiervan is dat deze wijn een Chablis-achtig karakter heeft

De wijn past uitstekend als aperitief, maar komt goed tot zijn recht bij (voor)gerechten met gerookte, gekookte of gebakken vis, krab, kreeft, coquilles, kip & kalkoen met romige sauzen.

                                                              

Awards:
Perswijn: xxxx(x) Zeer goed.
Decanter: 2017 Brons - 86/100

  • Druivenras: Chardonnay vatgerijpt
  • Wijnmakers: Cave Cooperative Sieur d'Arques
  • Wijnregio: Limoux
  • Inhoud: 0,75L
  • Alcohol: 13,5%
  • Productiewijze: Duurzaam en conventioneel
  • Schenktemperatuur: 10 - 12 graden

 

Koksmutsen en Klokken

In de week voor Pasen vindt in de Limoux het drukbezochte wijnfeest “Toques et Clochers” plaats. Een belangrijk deel van deze jaarlijkse wijnveiling wordt geïnvesteerd in het opknappen van de tientallen middeleeuwse kerkjes in het gebied (Clochers - klokken) Elk jaar is er weer een ander kerkje aan de beurt voor renovatie. Voorafgaand aan de veiling verzamelen de wijnmakers van de vier verschillende terroirs zich in het uitverkoren dorpje waar het kerkje staat, hier worden tafels uitgeklapt in schuren op pleinen en in kelders, waar de locals en gasten uit binnen- en buitenland zich tegoed kunnen doen aan uitgebreide proeverijen.

Later op de dag volgt de veiling waar inkopers uit de hele wereld bieden op de vaten.
Traditioneel wordt het wijnfeest afgesloten met een gala diner waar wereld’s grootste drie sterrenchefs (toques - koksmutsen) het diner verzorgen voor de duizend genodigden.
Het wijnfeest is voor iedereen toegankelijk en is absoluut meer dan de moeite waard in de eerste plaats uiteraard voor de prachtige Limoux wijnen , maar ook om de prachtige, groenen ongerepte omgeving waarin de druiven verbouwd worden. Top cuisinier en masterchef Alain Caron noemt het niet voor niks het Toscane van Frankrijk.

De regio kent verscheidene belangrijke klimatologische invloeden en dus komen er van de wijngaarden in de onderling sterk verschillende terroirs  wijnen die veel eigens hebben.
De vier terroirs zijn Autan, Haute Vallée, Oceanique en Méditteranéen. De wijnen van Toques et Clochers  zijn 100 % Chardonnay en kenmerken zich als vol rond en stevig, met de juiste hoeveelheid houtlagering , zijn prachtig in balans en te vergelijken met een mooie Meursault
Niet voor niets staan deze wijnen op de kaart van o.a. De kromme watergang**, Parkheuvel** , le Garage , aan de Poel**, het Bosch en Visaandeschelde.

 

 

 

© 2015 - 2020 MijnWijn.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel