Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache - Toques et Clochers - Occursus Limoux

Vorige Artikel 196 van 308 Volgende
€ 16,10 € 15,80 (inclusief 21% btw)
Aantal

 

Diep paarsrood gekleurd met rijke aroma's van het typisch ZuidFranse kreupelhout (Garrigue), zwarte bes, kruiden, viooltjes en wilde laurier. De smaak is ook stevig en erg vol, geconcentreerd en zacht tegelijk.
Een vleugje vanille, truffels en aarde zorgen voor een uitstekende en typische smaak.
   

De vinificatie is traditioneel, met een lange weking van de druiven (maar liefst 5 weken!) met als doel zoveel mogelijk fruit, rondeur en concentratie van de smaak te krijgen.
De wijn wordt vervolgens 12 à 18 maanden op eikenhouten vaten opgevoed.
De samenstelling (assemblage) van de wijn is voor 40 % Syrah- en Grenache-druiven uit de zogenaamde méditerranéen-gebieden rondom Limoux, die zorgen voor de finesse en complexiteit van de smaak.
De overige 60 % is van Merlot-, Cabernet Sauvignon-, Franc- en Malbec-druiven van de océaniquegebieden, die zorgen voor de body en structuur van de wijn.

Deze complex, stevige, maar ook zijdezachte wijn past goed bij gerechten met rood vlees & wild met sauzen. Mediterrane stoofpotten, Hollandse stamppot, aardse vegetarische gerechten en harde, gerijpte kazen.                                                        

  • Druivenrassen: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Syrah, Grenache
  • Wijnmakers: Cave Cooperative Sieur d'Arques
  • Wijnregio: Limoux
  • Inhoud: 0,75L
  • Alcohol: 13,5%
  • Productiewijze: Duurzaam en conventioneel
  • Schenktemperatuur: 17-19 graden. (ietsje koel op warme dagen)

 

Koksmutsen en Klokken

In de week voor Pasen vindt in de Limoux het drukbezochte wijnfeest “Toques et Clochers” plaats. Een belangrijk deel van deze jaarlijkse wijnveiling wordt geïnvesteerd in het opknappen van de tientallen middeleeuwse kerkjes in het gebied (Clochers - klokken) Elk jaar is er weer een ander kerkje aan de beurt voor renovatie. Voorafgaand aan de veiling verzamelen de wijnmakers van de vier verschillende terroirs zich in het uitverkoren dorpje waar het kerkje staat, hier worden tafels uitgeklapt in schuren op pleinen en in kelders, waar de locals en gasten uit binnen- en buitenland zich tegoed kunnen doen aan uitgebreide proeverijen.

Later op de dag volgt de veiling waar inkopers uit de hele wereld bieden op de vaten.
Traditioneel wordt het wijnfeest afgesloten met een gala diner waar wereld’s grootste drie sterrenchefs (toques - koksmutsen) het diner verzorgen voor de duizend genodigden.
Het wijnfeest is voor iedereen toegankelijk en is absoluut meer dan de moeite waard in de eerste plaats uiteraard voor de prachtige Limoux wijnen , maar ook om de prachtige, groenen ongerepte omgeving waarin de druiven verbouwd worden. Top cuisinier en masterchef Alain Caron noemt het niet voor niks het Toscane van Frankrijk.

De regio kent verscheidene belangrijke klimatologische invloeden en dus komen er van de wijngaarden in de onderling sterk verschillende terroirs  wijnen die veel eigens hebben.
De vier terroirs zijn Autan, Haute Vallée, Oceanique en Méditteranéen. De wijnen van Toques et Clochers  zijn 100 % Chardonnay en kenmerken zich als vol rond en stevig, met de juiste hoeveelheid houtlagering , zijn prachtig in balans en te vergelijken met een mooie Meursault. Daarnaast is er de rode Occursus, een heerlijke blend van de 5 rode druivenrassen uit de wijnregio Limoux.
Niet voor niets staan deze wijnen op de kaart van o.a. De kromme watergang**, Parkheuvel** , le Garage , aan de Poel**, het Bosch en Visaandeschelde.

 

 

 

© 2015 - 2020 MijnWijn.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel