Van zondag 31maart t/m donderdag 4 april 2019 bezochten we samen met Nico McGough de Bordeaux en hebben we van vele Chateaux en wijnhuizen de nieuwe oogst 2018 geproefd.

Hieronder treft u alle notities van de door onze importorganisatie geselecteerde wijnen "En Primeur" besteld.
Daarvan zijn er op dit moment, (we schrijven 20-02-2021) nog enkele beschikbaar.
Indien er interesse bestaat kunt u contact opnemen voor beschikbaarheid en bestelling - 0637318924

Zelf hebben wij voor ons assortiment besteld:
Château Ferrière - Margaux bio
Chateau Lilian Ladouys - Saint Estephe 
Chateau Pedesclaux - Pauillac bio
Croix de Beaucaillou - Saint Julien
 

De wijnen komen rond april/mei 2021 bij onze importorganisatie op voorraad.

En Primeur 2018 "Het klimaat"

Wij weten het ons nog goed voor de geest te halen, dat barre voorjaar en direct daarna de mooiste zomer ooit. Hoe verging het de wijnbouwers van Bordeaux? Voor de een een zegetocht, voor de ander een regelrechte nachtmerrie. Als ‘bio expert’ durf ik wel te zeggen dat 2018 een ‘erop of eronder’ jaar was voor de biologische wijnbouw in Bordeaux met in de epiloog van dit gruwelverhaal een van de beste oogsten ooit, kwalitatief.

Nico McGough, importorganisatie WellofWine

Meteen naar de kern van het probleem. Nog niet eerder waagden zoveel wijnboeren in Bordeaux de stap richting biologische wijnbouw. Wat een eclatante overwinning had dit kunnen zijn. Maar moeder natuur kwispelt nog wel eens met haar staart, en dat kan desastreuse gevolgen hebben.Bijvoorbeeld in de gemeente Margaux voeren wat topnamen de bio rangorde aan, Ch. Margaux, Palmer, Durfort-Vivens, Kirwan en ga zo maar door. Dit heeft een aanzuigende werking op anderen. Maar zij die onvoorbereid de bio route insloegen kwamen in de problemen. Schrikt dit af? Jazeker want het kost per Chateau miljoenen aan schade. De reden? 

De winter van 2017 was mild en het begin van 2018 ook, met veel regen waardoor de waterhuishouding van Bordeaux tot de nok toe gevuld was, waarmee ik doel op het grondwater niveau van de wijngaarden. In januari viel bijna het dubbele van gemiddeld. Alleen de maand februari was aan de koude kant waardoor er nog enige sprake was van een ‘winterslaap’ voor de wijnstokken. Maar vanaf maart was iedere maand warmer dan het gemiddelde, met name de periode juni tot en met september. Sterker nog, vergelijkend was 1947 warmer, en wat een geniaal jaar was dat!. 2018 bleek achteraf ook maar een fractie minder heet dan het recordjaar 2003. Hier schuilt al een risico voor percelen met jonge wijnstokken met, nog niet volledig ontwikkelde wortelstelsels. Niet ‘diepgeworteld’ kan later in het seizoen zorgen voor dorst, hittestress bij de wijnstok. 

Dan zou je haast zeggen ‘kat in het bakkie’ maar niets was minder waar. Het gevaar loerde om de hoek in maart & april toen nagenoeg alle wijnstokken aan het ‘uitlopen’ waren, de eerste bladgroei was er al. Vocht, warmte en ontbottende wijnstokken, dat is een feestje voor plaag nummer een, meeldauw. En die sloeg hier en daar dan ook genadeloos toe. Was jij in de wijngaarden er niet op tijd bij met bespuitingen(een dag te laat en het verhaal is al over) van kopersulfaat (Bordeauxe pap) die overigens toegestaan is binnen de biologische wijnbouw, dan had je een serieus probleem. Dat ook topnamen het slachtoffer kunnen worden blijkt wel uit Ch. Palmer die een gigantische aanval te voorduren kreeg waardoor de oogst naar een minimale 10 hl per ha daalde, waar 38 de norm is. Op ch. Palmer past men ook minder behandelingen met koper toe. Meeldauw tast de jonge blaadjes aan, maar ook de embryonale trossen. Internationaal werd dan ook de vraag gesteld “kunnen wij ons biologische wijnbouw in Bordeaux veroorloven”?

Volgend op de golf van meeldauw kwam eind mei, begin juni de bloei goed op gang en lagen de wijngaarden te ‘bakken’ in de zon tot en met september, dat voor sommige wijngaarden de droogste maand september was in 60 jaar.  Maar voor sommigen had de natuur nog iets in petto. Op 15 juli, toen heel Frankrijk in voetbal extase was, kwam uit het zuiden een kilometers breed veld van vernietigende hagel over Bordeaux stad, dat was niet erg maar doen deze natuurlijke ‘bulldozer’ de Gironde overstak en haar lading losten boven Bourg en Blaye verloren wijnbouwers tot 100% van hun oogst. Ook werden delen van Sauternes en het zuiden van de Médoc geraakt. 

Op deze hagelstorm na was het een voorbeeldige zomer. De rijping verliep zelfs zo homogeen dat er nergen ‘oogst stress’ was. Alle wijnbouwers konden hun plukkers exact op het juiste moment de wijngaarden insturen om op het ‘perceel optimale’ moment te gaan oogsten. Het was direct al zichtbaar dat er hier sprake was van een topjaar, kwalitatief, maar ook in volume was het bepaald niet mager. De vernietigende vorst van begin 2017 had natuurlijk tot gevolg dat de oogstvolumen van dat jaar sterk onder druk kwamen te staan. In 2018 was het zelfs met de meeldauw en hagel nog steeds zo goed dat men een min of meer gemiddelde hoeveelheid binnenhaalde. Door 2013 & 2017 is dat gemiddelde wel wat gedaald, maar met iets onder 500 miljoen liter, omgerekend zo’n 666 miljoen flessen is 2018 voor Bordeaux ook in hoeveelheid een mooi jaar. 

Natuurlijk komen de onvermijdelijke vergelijkingen weer op gang. 2018 wordt op de linker oever, Médoc zijde vergeleken met superjaren als 2009, 2010 en 2015.
Op de rechteroever, (St. Emilon zijde) wordt het meeste 2015 genoemd. Duidelijk is dat 2018 een topjaar is. Van belang in warme jaren is de balans in de wijn. Waar 2003 het structureel ontbrak aan fijn in de wijnen opgenomen zuren om frisheid te brengen, is het van cruciaal belang om bij het keuren van de jonge wijnen van 2018 scherp te letten op die frisse toon. 
Ook loert het gevaar van zeer hoge alcohol percentages, met name bij de Merlot gedomineerde wijnen.

Voor de witte wijnen geldt dit net zo, hoewel er al op 21 augustus werd begonnen met de oogst is het toch zaaks om ook hier op de balans en frisheid te letten. De topnamen uit Pessac-Leognan waren eind augustus allemaal aan het oogsten. In Sauternes wachtte men natuurlijk op het ontstaan van de ‘edele rot’ waardoor hun oogst seizoen doorliep tot eind oktober.

 

Proefnotities - Nico MC Gough - 

2018

De eerste indruk zegt veel over een wijn. Soms valt het mee, soms niet. Wat ik probeer te doen is in een kort tijdsbestek veel wijnen meerdere malen te proeven en dan de verschillende proefindrukken met elkaar te vergelijken. Bijna altijd rolt er wel een duidelijke ‘rode draad’ uit. In 2018 werden er hier en daar fabelachtige wijnen gemaakt, een flink aantal stel ik hierna aan u voor, gerangschikt per Appellation. De allerbeste krijgen een aanduiding in sterren, waarvan drie de top is. Let wel, dit is een waardering in de aller-aller prilste jeugd van de wijnen, een momentopname uit de kinderkamer.
Hieronder treft u "onze" mooie lijst met verschillende wijnen uit Bordeaux die bestemd zijn voor de kelder.
U kunt tegen gereduceerd tarief op deze wijnen intekenen, levering vindt later plaats.
Let ook beslist dit jaar op de 2e wijnen van de topkastelen. Deze zijn veelal van een ongekende schoonheid.

 

St-Estéphe

Opvallend dat hier twee niet Grand Cru’s wat mij betreft hoger scoorden dan een aantal ‘grote jongens’.

***Chateau Montrose. 
Als dit geen verbeterde versie is van ‘1990’ is dan weet ik het niet meer. Diep, zwart paars van kleur. Waarna een ongekend diep en fruitrijk aroma van bessen, rimpelige zwarte olijven, viooltjes. Ongelofelijk goed. In de mond, groot, geweldig, gigantisch. Diep en geconcentreerd, fruit tot aan de oneindigheid Enorme structuur, adembenemend.

*Le Marquis de Calon Ségur. 2e wijn.
Zeer mooi, intens paars-rood. Krachtig aroma met diepe fruittonen en kracht. In de mond ook een juweel. Geconcentreerd rood fruit, prachtige structuur, een fijn molligheidje in het midden en een lange stoere afdronk vol klassieke tannine en heerlijke frisheid. Schoon en zuiver 

 **Dame de Montrose . 2e wijn
Op Grand Cru niveau deze hyper wijn. Diep, zwart van kleur. Een haast zwoelzoet complex aroma met indrukwekkende diepte. In de mond prachtige fraicheur, finesse, kracht, diepte, overtuiging. Wat een topper.

*(*) Ch Ormes de Pez.
Onder leiding van Lynch Bages worden hier klappers van wijnen gemaakt, al vele jaren. Ook in 2018. Een diep donkere wijn met een intens en diep aroma, fruit, hout, vleugje tabak. In de mond stoer en geconcentreerd, kracht, lengte, powerrrrrr. Een ouderwetse ‘kelder’ wijn.

 

*(*) Chateau Lilian Ladouys, Saint Estephe - In ons assortiment - 1x2014 & 6x 2018 En Primeur (per fles te bestellen) - € 28,00
Een super geslaagde wijn hier, zwart van kleur met een intens en diep fruitrijk aroma, schoon, rijp rood fruit en prachtige diepte. In de mond ook een kanjer, mondvullend, super mooie, ferme structuur met heerlijke frisheid en vulling, kracht, lengte. Super!

Pauillac

 ***Ch. Lafite Rothschild.
Diep donker van kleur, compleet gesloten en geconcentreerd aroma, met indrukken van rijpe cassis, vers leer, zwarte olijven. Indrukwekkende diepte, beheersing, prachtig in de wijn opgenomen tannine en veel frisheid. Mogelijk is dit de beste Lafite uit mijn carrière. De structuur is ongelofelijk, de kracht, finesse, lengte. Wat een mega mooie wijn! Hier beheerst alcohol van 13,4%.

***Ch. Pontet Canet
Diep donker van kleur, zeer fraai aroma, elegant diep, peperig met indrukken van rimpelige zwarte olijven, maar ook rijpe bramen. In de mond vol, stoer, krachtig maar ook prachtige frisheid. Het is een grote, krachtige, geconcentreerde wijn met bakken tannine. Grote lengte en finesse. Een superwijn.

 **Ch. Duhart-Milon.
Prachtige donkere kleur gevolgd door een zeer gesloten, diep fruitrijke geur met tonen van rijpe bessen, bramen. In de mond een prachtige aanzet met frisheid en vulling. Een zéér fraaie, geconcentreerde wijn met nuance en finesse. Een prachtige, klassieke bouw, stoere droge tannines die perfect lijken geïntegreerd. De afdronk is lang en laat een overdaad aan droge tannine zien. Dit is een Duhart op topniveau.

**(*) Ch. Lynch Bages.
Zeer intens en donker van kleur. Het is een grote, gesloten bolwerk van ouderwetse concentratie, kracht & stoerheid. Het beste omschreven als ‘trés Pauillac’. Een grote, mannelijke wijn. Top Pauillac in de dop. Een grootheid voor de kelder.

 

 *(*)Ch. Duhart-Milon
Medium donker rood-paars met een ingetogen en diep aroma, indrukken van inkt en viooltjes, maar ook wat gekookte witte kool, vaak typisch voor dit kasteel. In de mond een volle, maar tevens frisse stijl, erg ingehouden op het moment. Een klassieke Duhart.

 

(*) Ch. Croizet Bages.
De stijgende lijn van dit kasteel is ook in 2018 zichtbaar. Achter een mooie diepe kleur gaat een lekkere ‘boerse’ ouderwetse Pauillac schuil in zowel aroma als mondgevoel. Goede concentratie, een beetje ‘stoffig’ mooi diep fruit en goed in de wijn geïntegreerde tannines.

 

* Ch Lynch Moussas.
Ook hier zeker een positief resultaat, dat was nog wel eens anders. Mooie donkere, fonkelende kleur. Een aroma waarin veel rijp rood fruit valt te ontdekken en wat bessen, maar ook een lichte hout toon. Goede vulling en frisheid met een zweem van viooltjes, goede nuancerijke wijn met lengte.

** Ch. Clerc-Milon
Medium donker rood, opvallend gesloten wijn, eerder ‘slank’ en finesserijk dan bonkige Pauillac. Veel rijp bessenfruit omlijst met elegante houttonen. In de mond een fijn ‘molligheidje’ en veel droge tannines die perfect zijn geïntegreerd in de wijn.  Mooie, frisse en complexe afdronk, klassieke finale.

 *(*)Ch. D’Armailhac.
Medium donker rood, gevolgd door een elegante, finesserijke geur met nuances van rijp rood (bessen) fruit en indrukken van droge sigaar/tabak/sigarendoos. Ook iets ‘zuurs’ in de zin van verkwikkend zuur. De wijn lijkt wat vulling te missen, maar is erg beheerst, en heeft een mooie frisse toon. Een ferme Pauillac met een klassieke, droge finale. 

 

** Chateau Pedesclaux - Pauillac - in ons assortiment - 2016 en 2018 En Primeur (per fles te bestellen) - € 56,00 

Ieder jaar weer stijgt de kwaliteit van dit kasteel onder leiding van wijnmaker Eric de Boissenot. Zwart van kleur, super intens aroma van bessen, vers leer, droge kruiderij. In de mond superbe structuur, vulling. Veel van alles maar o zo mooi in de wijn opgenomen, bessenfruit, vleugje tabak, finesse & frisheid. Een top prestatie.

St-Julien

 

**La Croix de Beaucaillou. - in ons assortiment - 6x 2018 En Primeur ( per fles te bestellen) - € 59,00
Deze ‘super second voor de arme man’ staat in mijn top tien van beste 2e wijnen ooit. Diep paars, schitterende concentratie en diepte. Finesse, ingetogen, kracht. Klassiek van opbouw, overtuigend en enorm. Deze kwaliteit zou niet lang geleden de ‘Grand Vin‘ zijn geweest. Top.

 

**Ch St. Pierre.
Ook hier een kasteel die maar blijft presteren. In 2018 maakten zij een topper. Diep donker van kleur, ingetogen aroma waarin bakken rijp rood fruit en bessen zijn te bespeuren. In de mond een grote, volle wijn maar met prachtig beheerste kracht in de nuancerijke smaak. Ook mooie frisheid om het pure volume van deze wijn te balanceren. Hartstikke mooie wijn met een lange, geconcentreerde afdronk.

 

**(*)Ch Leoville Poyferré
Hier sloegen ze de spijker op zijn kop en maakten een meer dan geslaagde wijn in 2018. Behoort wat mij betreft tot de top van de Appellation dit jaar. Prachtig donker van kleur, een zeer intens en diep fruitrijk aroma, concentratie, kracht, finesse, vulling, frisheid, lengte. Een kanjer van een wijn met een stoere, grote afdronk maar daarin bakken tannine die volmaakt lijken te zijn opgenomen in de wijn. Supergoed dit

 

Margaux

***Ch Margaux
Medium donkere kleur. Gevolgd door een zéér ingetogen aroma, haast introvert te noemen. Mooi rijp rood fruit en elegante hout impressies. Een super elegante, beheerste aanzet met bergen rijp fruit en fraaie rijpe tannines. Vulling, finesse, lengte, schitterend.

 

***Chateau Palmer - 
‘Hyperwijn’ staat er in mijn proef notities. Dit is volgens velen de beste wijn die hier ooit werd gemaakt. Lastig vergelijken want de stijl en techniek van wijnmaken veranderde in de loop der jaren.

Diep Donker, zeer geconcentreerd, haast ‘dikke’ stijl. Een wijn met enorm volume, kracht & vulling, naast weelderige, haast zwoele fruitindrukken. In de mond vol en mollig met enorme finesse en diepte. Wat een mega wijn!. 
Tijdens ons bezoek werd bekend gemaakt dat vooral Meeldauw er voor gezorgd heeft dat een groot deel van de oogst verloren is gegaan.
Voor 2018 daarom geen tweede wijn - Chateau Palmer Alter Ego - in ons assortiment 8x Alter Ego 2017 En Primeur 04-2020 - per fles te reserveren. €  84,00

**Ch d’Issan.
Finesse, finesse, finesse, dáár draait het hier om. Het toonbeeld van vrouwelijkheid, elegantie. Een prachtige, ingetogen wijn met grote diepte en finesse. Prachtige, fijnbesnaarde frisheid. Diep rijp rood fruit met mooie rijpe tannines die prachtig lijken opgenomen in de wijn. Een erg mooie d’Issan.

 **Ch Durfort-Vivens - 5x 2016 - 5x 2017 in ons assortiment beschikbaar. Per fles te bestellen - € 69,00 ( ivm prijsstijging van ruim 18 euro in 2018 niet besteld)(nog wel beschikbaar als u wilt!)
Hun 2e jaar in biodynamie en wederom een topper. Hier wordt ook meer en meer met grote terracotta amphoren gewerkt in plaats van eiken fusten. Zwart paars van kleur, waarna een groot en diep fruitrijk aroma. Bakken rijpe bessen en wat droge kruiderij. In de mond een grote, vlezige stijl, vol, vet, stoer, heel erg geslaagd!

*(*) Blason d’Issan.
Zelfde elegante stijl als de ‘Grand Vin’, finesse boven kracht. Wat niet wegneemt dat deze 2e wijn moeiteloos 15 jaar of langer kan worden bewaard. 

 

*(*)Chateau La Ferrière. In ons assortiment - 5x 2018 En Primeur. Per fles te bestellen - € 54,00

Ja daar is ie dan! Hun eerste oogst onder DEMETER certificering. En deze wijn laat ook meteen hun zwakke verleden achter zich. Er zit weer leven in de grond en daar houden wijnstokken van. Mooie donkere kleur, fraai diep fruitig aroma, schoon, zuiver en elegant. In de mond vulling & finesse. De afdronk is klassiek van bouw. Mondvullend met lekker stevige tannines die mooi in de wijn zijn opgenomen. Beste wijn die ik er ooit proefde.

 

Médoc-Haut Médoc.

 

*Ch. Cantemerle.

Deze Grand Cru uit het zuiden van de Médoc presteert al jaren op uitstekend niveau. In 2018 rolde er een wijn uit die er wezen mag. Mooie donkere kleur, diep en geconcentreerd fruitig aroma met indrukken van viooltjes en inkt. In de mond een slanke verschijning, eerder finesse dan kracht. Overtuigende afdronk waarin een fijne hout toon te bespeuren is

 

Graves. Pessac-Leognan.

Rood;

*** Ch. La Mission Haut Brion.

Diep donker van kleur. Zeer ingetogen wijn, super elegant, ook in de mond. Haast gepolijst van stijl. Prachtige beheerste, mondvullende aanzet, verfijning tot het uiterste. Volmaakte harmonie met veel tannine en kracht maar zodanig in de wijn ‘verpakt’ dat je er niets van merkt. Een schitterende ‘La Mission’

 

***Ch Haut Brion.

Ook hier een fraaie, donkere kleur gevolgd door een uiterst beheerste geur, waarin rijpe bessen en wat hout de boventoon voeren. Ook in de mond heerst perfectie. Het is een beheerste, verfijnde wijn, haast té verfijnd en gepolijst? Hoe dan ook een enorme wijn die vet in de papieren zal gaan lopen. Perfectie van a tot z.

 

**Domaine de Chevalier

Medium donker rood met een prachtig, toegankelijk, nuancerijk aroma. Rijp rood fruit, aardbei met een hint van roze lelie. Prachtig elegante mondstructuur, finesse, beheersing en lengte. Zeer fraai.

 

**Ch Pape Clement.

Medium donker rood met een diep en elegant aroma waarin rijp rood fruit, bessen en mooi houtgebruik samengaan. In de mond eerder een slanke, elegante verschijning dan iets stoers en groots. Erg mooie, ingetogen stijl, finesse en lengte.

 

**Ch Haut Bailly.

Medium donker rood, gevolgd door een fijn en beschaafd aroma. Rijpe bessen, elegante droge kruiderij. In de mond vrouwelijk, finesserijk en elegant. In de mond komen wel de in overdaad aanwezige droge tannines tevoorschijn die deze wijn tot een klassieke oplegwijn maken. Een prachtige, zeer elegante wijn.

 

St-Emilion & naaste buren

 

***Ch Cheval Blanc

voor het eerst in lange tijd werd ik van mijn stoel geveegd hier, wat een schitterende wijn! Zeer diep en donker van kleur, prachtige, ingetogen, hyper elegant aroma. Fijne fruit tonen, bessen, bramen. Fijn omlijst met hout. In de mond hetzelfde beeld, gesloten, super elegant, diep, beheerst met prachtige frisheid. Het is een werkelijk grote wijn met super structuur. Ingetogen briliance.

 

**Ch Fonroque

Alain Moueix is een van mijn Bordeaux helden. In 2018 maakte hij een werkelijk schitterende wijn die wij zeker zullen aanbieden ‘en primeur’. Een zeer fraaie, donkere, wijn met prachtige ‘brilliance’ diep en weelderig geurend, rijk gelardeerd met bessenfruit, droge kruiderij, een beschaafde hint van hout. Zwoel en vol in de mond met intense fruitindrukken, body, tannine, structuur. Hartstikke goed.

 

*(*) Ch Canon la Gaffelière

Weer een mooi resultaat, finesse boven concentratie. Mooie donkere kleur, fijne diep fruitige geurtonen. Bessen met mooi hout omlijst. In de mond vulling, frisheid, finessen zonder overgewicht. Opvallend droge finale voor dit kasteel.

 

Pomerol

***Vieux Chateau Certan

Als hier de cabernet-franc volmaakt rijp wordt dan is wel zeker een hele grote ‘VCC’ geboren. 2018 is hiervan hét voorbeeld. Een fraaie, donkere kleur, gevolgd door een werkelijk superfraaie, diepe, beheerste, elegante geur. Prachtig rijp rood fruit, een vleugje vers leer, maar ook floraal, viooltjes, lelie. In de mond het schoolvoorbeeld van perfectie. Prachtige wat mollige stijl waarin de rijper cabernet de hoofdrol speelt, meer naar de finale toe een nuancerijke wijn met mooie klassieke, droge tannine, lengte en finesse. Een zeer grote wijn.

 

**(*)Ch l’Eglise Clinet.

Zie mijn column ‘adieu’, het laatste kunstwerk van Denis Durantou.
Grote, donkere, geconcentreerde wijn. In de mond stoer, vulling, kracht met een zwoele haast mollige kern. Lang, breed, diep met een indrukwekkende finale. Een Hommage aan de maker.

 

 

 

 

 

 

 

Sorteer op

Gratis bezorgd in Delft

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

 

Flessenpost

Meld je aan voor aanbiedingen, het laatste nieuws en leuke tips in je mailbox.
Aanmelden

 

© 2015 - 2021 MijnWijn.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel