Meunier - Blanc de Noir, Les Chauffours, Virginie Bergeronneau, brut nature
OverzichtLes Chauffours, 100% Meunier Brut Nature van Virginie Bergeronneau
In het glas licht gekleurd met aroma's van klein rood fruit en een fijne hoeveelheid brioche. In de mond kent deze heerlijke Bruta Nature een delicate aanzet met een fijn zuurtje een hele fijne mousse. Ook hier treffen we klein rood fruit met rode appel, brioche en een lange finale.
Alle druiven voor Les Chauffours komen van één wijngaard, waardoor de champagne een "Single Vineyard" champagne is en zijn naam ontleent aan de wijngaard.
Puur en schoon, Virginie verteld, de wijngaarden zijn HVE gecertificeerd, bio in conversie, zonder toevoegingen start de vergisting door druifeigen gisten, verder minimale interventie tidens de vinificatie, natuurlijk wel de normale Methode Traditionelle behandelingen, minimale toevoeging van sulfiet.
Wijn/spijs: uitstekend als feestelijk aperitief, verfijnde (voor)gerechten met gerookte zalm, kreeft, coquilles & sushi, verfijnd romig vegetarisch, charcuterie, jonge kazen.
- Wijnhuis: Virginie Bergeronneau & Familie
- Druivenrassen: 100% Meunier
- Wijnregio: Champagne
- Herkomst: Ville-dommange 1. Cru, Montagne de Reims
- Inhoud: 0,75L
- Dosage: Brut Nature 0,0 g/L
- Kelder: minimaal 15 mnd "sur lattes"
- Alcohol: 12,5%
- Productiewijze: Duurzaam HVE certificaat, Euro certificatie in conversie, nauwelijks interventie in de kelders, minimaal sulfiet
- Schenktemperatuur: 10 - 12 graden
Virginie verteld:
Ik ben Virginie van het Champagnehuis Virginie Bergeronneau, mijn wijngaarden bevinden zich in de "Montagne de Reims", Premier Cru, en op het Massief Saint Thierry.
Met het wijnbedrijf en dat van mijn broer Fabien zetten we het werk van onze ouders voort die binnenkort gaan genieten van hun pensioen.
De wijngaarden beslaan tot zover 2ha65 waarvan 50% Meunier, 25% Chardonnay en 25% Pinot Noir.
Ww zijn een onafhankelijke wijnboeren, Vigneron Independant, en sinds 2018 zijn de wijngaarden gecertificeerd als ‘High Environmental Value’ omdat we duurzame wijnbouwtechnieken gebruiken die respectvol zijn voor het milieu, het (grond)water, de bodem en biodiversiteit. Sinds juli 2023 zijn de wijngaarden, na een overgangsperiode van drie jaar, officieel gecertificeerd. Ook in de wijnkelder werken we zo duurzaam mogelijk met een minimale interventie, de vergisting start door de aanwezigheid van druif eigen gisten.
De cuvées, "Cuvée Adèle", "Cuvée Jeanne", "Cuvée Ernestine", "Cuvée Léa", "Cuvée Victorine", zijn genoemd naar de vrouwelijke wijnboeren uit onze familiegeschiedenis. Hiermee wil ik de aanwezigheid van de dames in dit beroep door de eeuwen heen laten zien.
Mijn voorouders arriveerden in de 16e eeuw in de Champagne waar ze in de wijngaarden werkten, daarna waren ze werkzaam als kuipers om aan het begin van de 20e eeuw lid te worden van de coöperatie en in 1988 maakte mijn vader de stap naar onafhankelijke wijnboer. De namen van de Cuvées schetsen een beeld van onze geschiedenis en die van de wijngaarden.